Strona główna

Podkategorie

  • Wędliny

    Wędliny oferowane przez nas są przygotowane do sprzedaży bezpośredniej, tzn.: nie są stosowane konserwanty wydłużające trwałość i poprawiające wygląd wędlin, a także koagulanty zwiększające objętość mięsa. Jakość i naturalny smak wędlin są naszym priorytetem.

  • Nabiał

    Oryginalne sery podlaskie zwane potocznie swojskimi, powstają wyłącznie z naturalnych, świeżych składników, zgodnie z tradycyjną rodzinną recepturą. Sery powstają z krowiego, niepasteryzowanego mleka bez sztucznych dodatków. Sery produkowane są z dodatkiem naturalnych przypraw, które stanowią doskonałe uzupełnienie śmietankowego smaku sera.

  • Przetwory

    Żurawina wielkoowocowa to wieloletnia, zimozielona, płożąca krzewinka, która Występuje naturalnie na mokradłach we wschodniej części Ameryki Północnej i rozprzestrzeniona została w uprawie ma terenie Europy i Polski. To bogate źródło witamin (C, B1, B2, PP), pektyny błonnika, kwasów organicznych i soli mineralnych (Ca,P, Cu). Owoce łatwo się przechowują i są cenione ze względu na właściwości lecznicze. Lecznicze właściwości żurawiny – na podstawie badań przeprowadzonych w Instytucie Badawczym Cranberry Institute w USA:

    • leczy infekcje dróg moczowych, zapobiega zapaleniom pęcherza moczowego

    • Powstrzymuje wczesne stadia nowotworowe

    • Niszczy bakterie Helicobakter Pylori odpowiedzialną za chorobę wrzodową żołądka

    • Działa antybakteryjnie w chorobach dziąseł i przyzębia oraz działa przeciwgrzybiczo

    • Spowalnia proces starzenia i rozwój degeneracyjnych chorób układu nerwowego

    • W połączeniu z miodem pszczelim leczy przeziębienie, grypę osłabienie zimowe

    • Ułatwia trawienie, korzystnie wpływa na pracę jelit i pobudza aktywność trzustki

    – polecana dla diabetyków

    • Zapobiega chorobom serca i układu krążenia, powstrzymuje tworzenie zakrzepów,

    • zapobiega utlenianiu cholesterolu

    • Źródło naturalnych witamin i soli mineralnych łatwo przyswajalnych przez organizm.

    Przeciwutleniacze – skuteczna ochrona przed chorobami nowotworowymi. Nadmiar wolnych rodników to przyczyna ponad 100 chorób obecnej cywilizacji. Jedną nadzieją w walce z wolnymi rodnikami jest odpowiednia dieta i spożywanie przeciwutleniaczy, które łącząc się z wolnymi rodnikami neutralizują je i pozbawiają szkodliwego oddziaływania na organizm.

    Borówka brusznica (czerwona), to niewielka krzewinka zimozielona, rośnie w naszych lasach sosnowych i mieszanych, umiarkowanie suchych. Borówka czerwona to roślina, która ma liczne właściwości lecznicze. Znalazła zastosowanie jako środek na schorzenia układu moczowego, biegunkę, wrzody żołądka, rozjaśnia plamy pigmentacyjne na skórze (liście). Ma działanie bakteriobójcze niszczy Helicobacter Pylori. Owoce borówki brusznicy mogą się okazać przydatne w walce z otyłością dzięki temu że hamują działanie enzymów trawiących tłuszcze. Owoce borówki brusznicy posiadają bardzo dużą trwałość ponieważ zawierają naturalny kwas benzoesowy, dlatego są wykorzystywane do produkcji dżemów i konfitur.

  • Pieczywo
    To wyrób wypiekany z mąki, wody i soli z różnymi dodatkami. Jest podstawowym składnikiem codziennej diety. Pieczywo pszenne - wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej. Pieczywo żytnie - wypiekane z mąki żytniej na zakwasie. Pieczywo mieszane - wypiekane z mąki pszennej i żytniej na drożdżach. Nasze pieczywo pochodzi z małych piekarni z wieloletnimi tradycjami, wypiekane w małych ilościach, zawsze świeże.
  • Ciasta

    Nasz sękacz swój niepowtarzalny smak i aromat zawdzięcza naturalnym i najlepszym jakościowo surowcom: dobrej jakości mące, świeżym jajom oraz masłu, które sprawiają, że nasz produkt jest wyjątkowy. Sękacz nie zawiera żadnych środków polepszających ani konserwantów, dzięki czemu wypiek ten ma ogromną zaletę – w suchym i chłodnym miejscu zachowuje świeżość i doskonały smak nawet do kilku miesięcy.

  • Ryby

    Gdzieżby znaleźć najlepszą rybę, jeśli nie na Mazurach, krainie tysiąca jezior? Nasze ryby pochodzą z okolicznych jezior, dzięki czemu zachowują swój naturalny smak, a sposób wędzenia sprawia, że ryby są delikatne i soczyste. W ofercie jest troć, pstrąg, sieja, sum, węgorz i sielawa.

  • Potrawy z ziemniaków
    Dlaczego je polecamy ? Ziemniaki jak inne warzywa są nisko kaloryczne, dostarczają cennego błonnika, są źródłem witaminy C i białka, które jest zbliżone do białka sojowego (uznanego za najbardziej wartościowe białko roślinne) są źródłem soli mineralnych: magnezu, potasu, fosforu, wapnia, żelaza, sodu, cynku. Ziemniaki niwelują negatywne skutki stresu, poprawiają kondycję skóry, zapobiegają skurczom mięśni, wspomagają wzrok.
  • Soki

    Sok Jabłkowy ma wiele zalet zdrowotnych, zmniejsza ilość wolnych rodników, dzięki występującym w owocach naturalnym przeciwutleniaczom. Wzmacnia serce i ożywia umysł, korzystnie wpływa na nerki i wątrobę. Stymuluje wszystkie układy, przyspiesza przemianę materii i uzupełnia niedobory witamin i minerałów.

  • Oleje

    Oleje roślinne są bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które są nieodzowne dla zdrowia i zróżnicowanej diety. Te nierafinowane oleje są tłoczone na zimno w stałej temperaturze poniżej 38ºC zatrzymując wszystkie odżywcze i zdrowotne korzyści. Oleje są znakomitym źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Te drogocenne oleje od matki natury są obdarowane niebywałymi dla zdrowia korzyściami. Niepowtarzalne składy sprawiają, że olej posiada wspaniałą nutę smakową i zapachową oraz idealny stosunek kwasów omega-3 i omega-6. Oleje posiadają charakterystyczny dla danej rośliny smak i zapach idealnie wzbogacający potrawy. Są niezastąpione w codziennej diecie. Oleje najlepiej używać do bezpośredniego spożycia, a także do sałatek, marynat, sosów, dipów, dressingów i past. Oleje należy przechowywać w chłodnym, suchym i zacienionym miejscu, a po otwarciu butelki w lodówce.

  • Naturalna apteka
    Większość proponowanych przez nas artykułów (dynia, czarnuszka,ostropest, miłorząb) zawiera antyoksydanty są to związki neutralizujące wolne rodniki. Wolne rodniki powstają w organizmie w wyniku metabolizmu tlenowego, stresu, nieprawidłowego odżywiania, zanieczyszczenia środowiska. Wolne rodniki uszkadzają kom. (zmiany nowotworowe), sprzyjają procesowi starzenia. A zatem wszystko to co zawiera antyoksydanty jest dla nas korzystne. Słonecznik i len, dostarcza nienasyconych kwasów tłuszczowych, które zapewniają utrzymanie odpowiedniego poziomu cholesterolu.
  • Potrawy wegetariańskie

    Ten styl żywienia zakłada wykluczenie z codziennego jadłospisu mięsa, ryb i owoców morza, występuje on w wielu odmianach. Jest wiele powodów dla których ludzie przechodzą na wegetarianizm, jednym z nich jest to, że taki sposób żywienia jest zdrowy, smaczny, dobry dla otaczającego nas środowiska.

  • Dania do podgrzania

    W obecnych czasach............ dania do podgrzania ułatwiają bardzo życie. Nasze produkty są pasteryzowane w tradycyjny sposób (podgrzewane w wodzie w zakręconych słoikach w temperaturze 75 do 100 stopni C), bez użycia konserwantów. Taki sposób konserwacji zapewnia zachowanie smaków i wartości odżywczych produktów.

Jest 3 produktów.

Pokazano 1-3 z 3 pozycji