Przetwory

Żurawina wielkoowocowa to wieloletnia, zimozielona, płożąca krzewinka, która Występuje naturalnie na mokradłach we wschodniej części Ameryki Północnej i rozprzestrzeniona została w uprawie ma terenie Europy i Polski. To bogate źródło witamin (C, B1, B2, PP), pektyny błonnika, kwasów organicznych i soli mineralnych (Ca,P, Cu). Owoce łatwo się przechowują i są cenione ze względu na właściwości lecznicze. Lecznicze właściwości żurawiny – na podstawie badań przeprowadzonych w Instytucie Badawczym Cranberry Institute w USA:

• leczy infekcje dróg moczowych, zapobiega zapaleniom pęcherza moczowego

• Powstrzymuje wczesne stadia nowotworowe

• Niszczy bakterie Helicobakter Pylori odpowiedzialną za chorobę wrzodową żołądka

• Działa antybakteryjnie w chorobach dziąseł i przyzębia oraz działa przeciwgrzybiczo

• Spowalnia proces starzenia i rozwój degeneracyjnych chorób układu nerwowego

• W połączeniu z miodem pszczelim leczy przeziębienie, grypę osłabienie zimowe

• Ułatwia trawienie, korzystnie wpływa na pracę jelit i pobudza aktywność trzustki

– polecana dla diabetyków

• Zapobiega chorobom serca i układu krążenia, powstrzymuje tworzenie zakrzepów,

• zapobiega utlenianiu cholesterolu

• Źródło naturalnych witamin i soli mineralnych łatwo przyswajalnych przez organizm.

Przeciwutleniacze – skuteczna ochrona przed chorobami nowotworowymi. Nadmiar wolnych rodników to przyczyna ponad 100 chorób obecnej cywilizacji. Jedną nadzieją w walce z wolnymi rodnikami jest odpowiednia dieta i spożywanie przeciwutleniaczy, które łącząc się z wolnymi rodnikami neutralizują je i pozbawiają szkodliwego oddziaływania na organizm.

Borówka brusznica (czerwona), to niewielka krzewinka zimozielona, rośnie w naszych lasach sosnowych i mieszanych, umiarkowanie suchych. Borówka czerwona to roślina, która ma liczne właściwości lecznicze. Znalazła zastosowanie jako środek na schorzenia układu moczowego, biegunkę, wrzody żołądka, rozjaśnia plamy pigmentacyjne na skórze (liście). Ma działanie bakteriobójcze niszczy Helicobacter Pylori. Owoce borówki brusznicy mogą się okazać przydatne w walce z otyłością dzięki temu że hamują działanie enzymów trawiących tłuszcze. Owoce borówki brusznicy posiadają bardzo dużą trwałość ponieważ zawierają naturalny kwas benzoesowy, dlatego są wykorzystywane do produkcji dżemów i konfitur.

Jest 3 produktów.

Pokazano 1-3 z 3 pozycji